Så övervinner du social ångest

Vad är social ångest? (och hur man kan övervinna den)

Känner du ibland ett obehag och att det blir jobbigt i vissa sociala situationer? Kanske att du blir väldigt självmedveten och får svårt att känna dig avslappnad och närvarande? Eller bara tanken inför en viss social situation får dig att känna obehag?

Då har du något gemensamt med många människor: nämligen att känna social ångest, vilket är en form av rädsla. Alla kan vi känna en viss grad av social ångest i olika situationer. Men det blir ett problem när rädslan hindrar en från att kunna göra saker vi egentligen vill eller att det blir så jobbigt att det blir en begränsning i vardagen.

De allra flesta människor hålls på ett eller annat sätt tillbaka av omedvetna rädslor:

  • Rädslan för andras åsikter.
  • Rädslan för att misslyckas.
  • Rädslan för att göra bort sig.
  • Rädslan för att dömas av andra.

Det är det som ofta gör det svårt att gå fram och prata med någon du är intresserad av, att våga ta plats och stå upp för dig själv i vissa sammanhang, eller som gör att du undviker vissa sociala situationer.

Ofta tänker man att man ska ”bli av med social ångest” helt och hållet – men riktigt så fungerar det inte. Därför att som människor har vi alla funktionen att känna rädsla inbyggda i oss.

Men däremot kan man övervinna social ångest så pass mycket att det inte begränsar dig längre – och att det i många fall eller i många sociala situationer inte dyker upp överhuvudtaget.

De två grejer som du främst behöver göra är:

  • Göra en förändring i tankar och perspektiv
  • Göra en förändring i praktiken i sociala situationer

Övervinn social ångest och rädsla i tankar och perspektiv

Genom att övervinna negativa tankemönster som begränsar dig kan du även börja stärka ditt sociala självförtroende och känna dig tryggare och bekvämare i sociala situationer.

Det är ofta olika typer av underliggande övertygelser, föreställningar och tolkningar kring dig själv, kring andra människor och kring sociala kontexter som gör att vi upplever social ångest. Först när vi börjar utmana dessa och förändra dessa kan vi också börja förändra hur vi tänker och hur vi känner inför och under sociala situationer.

Det kan dock vara svårt att göra på egen hand. Genom att få rätt verktyg och genom hjälp av någon som ser det utifrån och som kan hjälpa dig att tänka på ett nytt sätt kan du också få nya insikter som leder fram till en förändring.

Övervinn social ångest och rädsla i praktiken

Ett annat viktigt steg för att övervinna social ångest är att faktiskt göra det som man är rädd för (exponera sig) i praktiken. Men – ett stort men – är att man också gör det på rätt sätt och i kombination med att man också tar med sig de nya tankesätten och tolkningarna av situationen när man väl gör det i praktiken (se ovan). Annars riskerar man att det bara känns jobbigt men inte sker någon större förändring i hur man tänker och känner (mindre jobbigt och mer avslappnat och bekvämt) inför och under de sociala situationer som man drar sig för.

Genom att få praktiska verktyg kan du även lära dig bättre sätt att hantera situationer på (vad du t.ex. kan göra i gruppsituationer eller när du ska träffa nya människor).

Sammanfattningsvis: Om du vill övervinna social ångest så måste du både göra en förändring i tankar och tolkningar så väl som i praktiska sociala situationer.

Vill du också få verktyg eller coaching för att övervinna dina sociala rädslor?

Vi har kurser och coachingprogram som hjälper dig till en bättre social tillvaro. Vi har alltifrån tonåringar till VD:ar på större företag som går våra kurser, där du får lära dig att bli tryggare och modigare i dig själv och att inte låta social ångest begränsa dig längre.

Kolla in våra aktuella kurser nedan.

Kurser för dig som vill övervinna din sociala ångest

Social Coaching

Vill du göra en förändring i din sociala tillvaro? Genom social coaching kan du få rätt hjälp och de verktyg som behövs för att övervinna dina utmaningar och stärka din förmåga att hantera allmänna eller specifika sociala situationer.

Personlig Coaching - från 9.900 kr

Coaching via Distans - från 9.900 kr

LÄS MER

Maxa din Sociala Kompetens

Kursen för dig som verkligen vill uppgradera ditt sociala självförtroende. För dig som vill bli tryggare, modigare och träna upp din sociala förmåga i praktiken.

2 dagar kurs och coaching - från 19.900 kr

Kurs & Coaching - från 19.900 kr

LÄS MER