Att vara social som introvert

Vad är skillnaden mellan att vara introvert och extrovert?

Väldigt kort så kan man säga att extroverter får mer energi av att vara med andra människor i t.ex. grupper, medan introverter får mer energi av att vara ensamma och ladda upp batterierna, och trivs oftast i lite mer lugnare miljöer med en eller få personer.

För det första så kan det dock vara bra att veta att det inte finns något som tyder på att man är helt introvert eller helt extrovert, utan alla har lite av båda egenskaperna. För det andra så är det inget fel vare sig man är mer introvert eller mer extrovert.

Även om du ser dig själv som mer introvert så kan du hitta ett sätt att känna dig bekväm och lyckas väl i så väl små som stora sociala sammanhang. För att göra detta behöver du utveckla:

  • En bra mental inställning till dig själv
  • En bra social inställning till andra

En bra mental inställning till dig själv

Om du till exempel intalar dig själv att du ”inte är social” så blir det ofta så att man lever upp till den rollen som man satt för sig själv. Därför blir det viktigt att också utveckla en bra mental inställning till dig själv.

Även om du ser dig själv som introvert så behöver inte det vara en ursäkt för att tacka nej till sociala saker eller gå miste om möjligheter. Självklart är det viktigt att man är ärlig mot sig själv och göra det som man verkligen tycker om, men många gånger kan det också vara så att man intalar sig själv att man ”inte tycker om” något eller ”inte orkar”, trots att man egentligen kanske vill. Ofta är man egentligen bara rädd för att det ska bli obekvämt i en viss situation eller händelse.

En bra social inställning till andra

För att också kunna njuta av sociala tillfällen och interaktioner blir det viktigt at ha en bra social inställning till andra. Det vill säga att utveckla ett intresse för andra människor och mänskligt beteende överlag. Om du kan börja träna på din nyfikenhet på andra människor och faktiskt också intressera dig för dem på riktigt, blir det lättare at se det sociala som någonting kul och som något du kan se fram emot.

Du kan behöva träna på att bli tryggare och på att få bättre sociala förmågor

Även om du har en bra social inställning till andra så kan det vara svårt eller bli jobbigt i vissa situationer. Oavsett om du ser dig själv som introvert eller extrovert så kan du behöva träna på att bli tryggare och mer avslappnad i dig själv med andra och att även bli bättre på att hantera sociala situationer.

Vill du också bli bättre på det sociala?

Vi har coachingprogram och kurser som hjälper dig att bli bättre på det sociala. Vi har alltifrån tonåringar till VD:ar på större företag som går våra kurser, där du får lära dig att bli tryggare och modigare i dig själv och att förbättra din sociala förmåga generellt och i specifika situationer.

Kolla in våra kurser nedan.

Kurser för dig som är introvert och vill bli bättre på det sociala

Social Coaching

Vill du göra en förändring i din sociala tillvaro? Genom social coaching kan du få rätt hjälp och de verktyg som behövs för att övervinna dina utmaningar och stärka din förmåga att hantera allmänna eller specifika sociala situationer.

Personlig Coaching - från 9.900 kr

Coaching via Distans - från 9.900 kr

LÄS MER

Maxa din Sociala Kompetens

Kursen för dig som verkligen vill uppgradera ditt sociala självförtroende. För dig som vill bli tryggare, modigare och träna upp din sociala förmåga i praktiken.

2 dagar kurs och coaching - från 19.900 kr

Kurs & Coaching - från 19.900 kr

LÄS MER