Hur blir man mer social?

Vi människor är sociala varelser och har därför ett starkt driv av att socialisera med andra och att skapa relationer.

För att bli mer social måste du först ha en social inställning till andra. Genom att vara genuint intresserad av andra människor och att vilja socialisera med andra så har du redan kommit en bit på vägen.

Men ibland kan det vara svårt att vara social med andra på det sätt man önskar. Antingen för att du känner dig blyg eller obekväm i sociala situationer – eller för att du inte riktigt vet hur du ska göra för att ta initiativ, skapa social kontakt och få ett flyt i stunden som blir bekvämt och intressant för både dig och andra.

För att bli mer social måste du alltså förändra en eller båda av dessa två saker:

  • Övervinna sociala rädslor (hur pass bekväm och trygg du känner dig i situationer)
  • Förbättra dina sociala färdigheter och förmågor (hur pass bra du hanterar situationer)

Övervinna sociala rädslor

För att du ska kunna känna dig avslappnad och trygg i dig själv när du ska socialisera med andra behöver du övervinna dina sociala rädslor.

Det vill säga blyghet, social ångest eller bara en ständig tvekan inför att ta sociala initiativ.

Detta är ett viktigt steg om du vill bli mer social och också våga mer.

Om du tycker att det känns jobbigt eller konstigt att ta sociala initiativ så kan du behöva träna på att få nya perspektiv på dig själv eller på det sociala i sig. Annars riskerar du att begränsa dig själv och det blir väldigt svårt att bli mer social om du begränsas av sociala rädslor.

Något annat du kan behöva göra är att stärka självkänslan som du har för dig själv. Genom att stärka självkänslan blir det ofta lättare att se dig själv i ett mer positivt ljus generellt och gentemot andra, vilket i sin tur kan få dig att också känna dig tryggare i dig själv.

Förbättra dina sociala färdigheter (din sociala förmåga)

Den andra delen av att bli mer social handlar om att förbättra dina sociala färdigheter. Det vill säga din sociala förmåga att hantera sociala situationer.

Detta kan handla om att till exempel bli bättre på att ta initiativ, inleda och starta konversationer, samt att kunna fortsätta dem på ett sätt så att det känns bra och naturligt för både dig och andra. Vidare kan det också handla om förmågan att kunna skapa en bra kontakt med någon och att ta det vidare till en givande relation.

För att faktiskt nå fram till andra och få ett bättre socialt flyt så är det viktigt att du även blir bra på dessa saker. Svårigheten i detta kan ofta variera från situation till situation och beroende på tillsammans med vem eller vilka.

För vissa handlar det om situationer på jobb eller skola.

För vissa handlar det om situationer där man ska lära känna nya personer.

För vissa handlar det om när man ska socialisera med någon man är intresserad av.

För vissa handlar det om när man ska vara social i gruppsituationer.

Bra lyssnare, ställ frågor, intressera dig för andra

Något du kan göra redan nu är att träna på att vara en bra lyssnare, att ställa frågor och att intressera dig ännu mer för andra människor. När du gör detta finns det större chans för att du också får fart på interaktionen.

Erfarenhet och social träning

Med mer praktisk träning får du också tränat upp dina sociala färdigheter. När du övar på sociala situationer blir du också mer erfaren och din förmåga att hantera dessa situationer kan då också bli bättre.

Sammanfattningsvis: Om du vill bli mer social måste du övervinna både mentala och praktiska sociala begränsningar

Vill du också övervinna sociala rädslor och förbättra dina sociala färdigheter så att du kan bli mer social?

Vi har coachingprogram och kurser som hjälper dig att bli mer social. Vi har alltifrån tonåringar till VD:ar på större företag som går våra kurser, där du får lära dig att bli tryggare och modigare i dig själv och att förbättra dina sociala förmågor generellt och i specifika situationer som är relevanta för dig.

Kolla in våra kurser nedan.

 

Kurser för dig som vill bli mer social

Social Coaching

Vill du göra en förändring i din sociala tillvaro? Genom social coaching kan du få rätt hjälp och de verktyg som behövs för att övervinna dina utmaningar och stärka din förmåga att hantera allmänna eller specifika sociala situationer.

Personlig Coaching - från 9.900 kr

Coaching via Distans - från 9.900 kr

LÄS MER

Maxa din Sociala Kompetens

Kursen för dig som verkligen vill uppgradera ditt sociala självförtroende. För dig som vill bli tryggare, modigare och träna upp din sociala förmåga i praktiken.

2 dagar kurs och coaching - från 19.900 kr

Kurs & Coaching - från 19.900 kr

LÄS MER