Hur kan man bli mindre blyg?

Ofta vill vi gärna ta initiativ, vara mer delaktiga i gruppen, eller kanske lära känna någon – men vi stoppas av vår blyghet att inte riktigt få oss själva till att ta de initiativen som vi egentligen önskar.

Känner du till exempel att du skulle vilja göra något i vissa situationer, så som att våga ta initiativ eller ta kontakt med någon eller helt enkelt säga eller göra något i stunden – men att du inte kan få dig själv till att göra det?

Då kan du behöva träna upp ditt mod så att du också kan våga mer.

För att bli mindre blyg och mer modig så behöver du:

  • Ta nya handlingar – en handling leder till fler handlingar
  • Träna upp ditt självförtroende

För att bli mindre blyg måste du ta nya handlingar – en handling leder till fler handlingar

Man måste alltid börja någonstans. När du väl börjar ta fler initiativ blir det ofta lättare att också ta fler initiativ.

Detta leder så småningom till ”snöbollseffekten”. Precis som en snöboll som rullar nerför en backe och blir större när den samlar upp snö på vägen, så växer även ditt mod med varje handling.

Ibland kan det dock vara svårt att få sig själv till att göra något. Det kan bero på att man inte tror att man kommer klara av det eller man tror att det kommer att gå dåligt om man väl gör det.

Träna upp ditt självförtroende

Ett viktigt steg för att bli mindre blyg och att våga mer är att träna upp ditt självförtroende.

Ju mer du tror på att du kan klara av något, desto lättare blir det att också ta initiativ och att göra det.

Om du istället går runt och intalar dig att andra kommer att tycka att det är konstigt, att något är ”fel” eller att det kommer gå dåligt, då är det en liten chans att du också kommer att ta initiativ och göra något.

Genom att få nya perspektiv på dig själv och på din sociala förmåga kan du med tiden också få ett större självförtroende som gör att du känner dig säkrare i att ta initiativ och att börja våga mer.

Ditt självförtroende är lite som en muskel – ju mer du tränar det – desto mer växer det. Därför handlar det alltså om att aktivt träna på att förändra dina perspektiv och att också ta initiativ så att du i längden kan bli tryggare i dig själv när du väl gör det.

Sammanfattningsvis: Om du vill bli mindre blyg måste du börja med att ta ett steg i den riktning som du vill gå, och på så sätt börja bygga upp ditt självförtroende och ditt mod.

Vill du också stärka ditt sociala självförtroende så att du kan bli mindre blyg?

Vi har coachingprogram och kurser som hjälper dig att bli mindre blyg och att stärka ditt mod. Vi har alltifrån tonåringar till VD:ar på större företag som går våra kurser, där du får lära dig att bli tryggare och modigare i dig själv och att förbättra dina sociala förmågor generellt och i specifika situationer.

Kolla in våra aktuella kurser nedan.

Kurser för dig som vill bli mindre blyg

Självkänsla och självförtroende

Den här onlinekursen lär dig fundamentala verktyg och tekniker för att stärka din självkänsla och ditt självförtroende.

Onlinekurs i egen takt - från 2.990 kr

Onlinekurs - från 2.990 kr

LÄS MER

Social Coaching

Vill du göra en förändring i din sociala tillvaro? Genom social coaching kan du få rätt hjälp och de verktyg som behövs för att övervinna dina utmaningar och stärka din förmåga att hantera allmänna eller specifika sociala situationer.

Personlig Coaching - från 9.900 kr

Coaching via Distans - från 9.900 kr

LÄS MER

Maxa din Sociala Kompetens

Kursen för dig som verkligen vill uppgradera ditt sociala självförtroende. För dig som vill bli tryggare, modigare och träna upp din sociala förmåga i praktiken.

2 dagar kurs och coaching - från 19.900 kr

Kurs & Coaching - från 19.900 kr

LÄS MER