Hitta vänner: 3 starka tips för att få nya vänner & utöka din sociala cirkel.

Vill du få en större och starkare umgängeskrets? Här får du tips på hur du går tillväga.

 

 1. Var öppen för att träffa nya människor

För många av oss kan det ofta vara skrämmande att ta kontakt med nya människor. Vi tänker ofta på vad andra kommer tycka om oss. Kommer de att tycka om mig? Vad ska vi prata om? Hur ska jag hålla igång konversationen? Dessa är alla tankar som blockerar vår sociala frihet att skapa nya kontakter. I grund och botten är det irrationella rädslor som endast existerar i våra egna tankar.

Du måste utveckla en hälsosam mental bild av att träffa nya människor. Att träffa nya personer ska vara något som är både spännande och givande på samma gång. Tänk såhär:

 • Varje nytt möte med en person är en ny upplevelse och det finns många lärdomar att ta med från varje interaktion. Varje person är unik och har unika erfarenheter och perspektiv att dela med sig av. Njut av dessa upplevelser och se dem som något som berikar ditt eget liv. 

 

 • Varje ny människa har potential till att utveckla sig till något som i slutändan kan förändra ditt liv till det bättre. En viktig jobbkontakt, en god vänskap eller kanske en kärleksrelation?

 

 • Det kvittar om det första mötet går ”bra” eller ej, om de gillar dig eller ej. I det minsta har du i alla fall haft en intressant konversation och tränat på din sociala förmåga. Det finns över 7 miljarder andra människor i världen – en mer eller mindre gör inte så stor skillnad.

Det finns människor runt omkring dig var du än rör dig. Så länge du ser till att lämna hemmet finns det alltid möjlighet för att ta kontakt med människor var du än befinner dig. Det kan vara på jobbet, i affären, på universitetet, i stan, på krogen eller i trappuppgången.

 

 1. Expandera din existerande sociala cirkel

Det kan vara svårt för många att bara ”gå ut skaffa nya vänner”. Därför kan du börja med det du redan har att jobba med: din existerande sociala cirkel. Det kvittar om din nuvarande sociala cirkel är stor eller minimal; det finns alltid någon du har eller har haft kontakt med under åren. Du kan bland annat:

 • Lära känna dina vänners vänner

De vänner som du redan är komfortabel med och trivs med har garanterat också andra vänner. Nästa gång de ska träffa dem så be att få följa med. Om du redan kommer bra överens med dina egna vänner är det en stor chans för att du även kommer bra överens med deras vänner.

 • Ta kontakt med folk du träffat tidigare

Du har säkert haft några vänner eller bekanta som du kanske inte längre snackar så mycket med (men du har fortfarande deras kontaktuppgifter eller på sociala medier). Det kan vara någon från jobbet, någon du gick i skolan med eller bara någon du träffat en gång som hastigast. Sträck ut en hand och fråga hur det går med livet, dela med dig av ditt eget och erbjud dem att träffas upp och hitta på något.

Tack vare modern teknologi är det lättare än någonsin; ett enkelt Facebookmeddelande kan starta en ny social vänskap på ett ögonblick.

 

 1. Gå ut och ta för dig av den sociala världen

Det kanske allra självklaraste och lättaste men för många även svåraste sättet att utöka sin sociala cirkel på är att själv gå ut och se till att söka kontakt med främlingar. Men en främling kan snabbt visa sig att vara din framtida bästa vän, kollega eller helt enkelt en ny trevlig bekantskap.

De flesta du har träffat i ditt liv har från första början varit en främling. Det krävs bara ett första möte och lite utbyte från varandra för att det snabbt kan leda till en fantastisk relation mellan två människor. Såhär kan du göra:

 • Tacka JA till inbjudande av evenemang

Folk älskar underhållning och att socialisera sig med andra. Det finns alltid några evenemang som händer i ditt närområde. Det kan vara en fest, ett kulturmöte, en lansering eller vilken som helst annan typ av sammankomst. Det finns alltid något att bli inbjuden till, antingen via en bekant, en annons eller ett Facebookevenemang.

 • Anmäl dig till en kurs

Har du något du alltid velat lära dig? Eller kanske bara något du tycker hade verkat intressant att prova på? Tänk efter och anmäl dig till en kurs. Det kan vara allt ifrån att lära sig ett nytt språk, spela ett nytt instrument, till en kurs i psykologi (min personliga favorit). Du kommer inte bara lära dig en ny sak vilket späder på ditt självförtroende, utan det är även ett perfekt sätt att träffa nya människor på.

 • Träffa andra via gemensamma intressen

Har du någon hobby eller passion? Nuförtiden finns det grupper och mötesplatser för alla typer av intressen du kan föreställa dig. Bokklubbar, bilfantaster, sportklubbar eller hundälskare. Det finns i stort sett ingen begränsning för vad människor kan fascineras av. Hitta någon mötesplats för samma intressen som dina egna. Ett utmärkt sätt att hitta nya vänner och starta en vänskap med gemensam grund i samma intressen.

 • Gå ut på en bar/krogen

Om du gillar rena sociala mötesplatser så är nattlivet ett bra alternativ för nya kontakter. Det kan vara skrämmande för många att gå fram och starta en ny konversation med människor på krogen. Men om du bara vågar ta det första steget så är det oftast väldigt lätt att sätta igång en interaktion och hitta nya potentiella kontakter och vänner på en bar eller krog. Även om folk vid första ögonkastet kan verka instängda eller osocialt inställda så går de faktiskt ut för att just socialisera sig.

 • Nät-verka (Online)

Skulle det vara så att du kanske har flyttat till någon ny stad, eller att din specifika situation gör att du hellre vill ta kontakt med någon via nätet först innan ni hittar på något tillsammans så är sidor som Bunko ett utmärkt val. Där kan du skapa en “annons”, berätta om dig själv och hitta andra liksinnade personer med samma intressen som dig. Genialt!

————————————————————————————————————————————————–

Upplever du begränsningar eller utmaningar inom ditt sociala liv? Kolla in mitt coachingprogram ‘Social Frihet’ HÄR.