Ensamhet i Sverige – Några orsaker

Ensamhet: En av sex personer upplever att de inte har några nära vänner. Ungefär 40% av befolkningen är singlar. Omkring 290 000 personer lever socialt isolerade enligt statistik från SCB och en artikel i Metro häromdagen.

“Världens ensammaste land.”

Så har Sverige beskrivits flera gånger om.

Vissa av oss känner att det saknas något. Trots att du har människor omkring dig på till exempel arbetsplatsen så känns det som att det saknas riktiga vänner.

Eller tvärtom, trots att du har vänner så saknas det någon att dela en romantisk relation med.

Hur blir det så? Vad är det som skapar ensamhet och som stoppar oss från att frodas socialt?

Här är mina förslag på orsaker som kan ställa till det för oss:

 

1. Social Programmering

Vi lär oss sedan barnsben av både föräldrar och institut att det är fult, ovanligt eller ”fel” att prata med främlingar. När vi växer upp så ändras detta något, men en del av det perspektivet sitter alltid kvar någonstans i vårt undermedvetna. För några mer än för andra.

2. Försiktighet

Precis som punkten ovan så hålls vi tillbaka av vår tendens till att vara ”artiga” och ”försiktiga”. Något som leder oss till nästa punkt…

3. Kultur

I Sverige lär vi oss tidigt att vi ska respektera andra. Att inte störa andra eller på något sätt trampa någon över tårna. Visst är det bra principer, men ofta går det för långt: i vårt försök att aldrig trampa någon över tårna eller vårt försök att bli omtyckta av alla, så förlorar vi möjligheterna för att skapa en genuin relation med nya människor, att uttrycka vem vi verkligen är och att bygga upp en stabil umgängeskrets.

4. Påverkan av andra

Din förmåga att stifta nya vänskaper och bygga sunda romantiska relationer påverkas starkt av andra. Naturligtvis den direkta vägen genom andras beteende, men ännu oftare den indirekta vägen genom vad andra tycker och tänker – eller rättare sagt – din oro för vad de kommer att tycka och tänka…

5. Rädslor

Den kanske allra största boven när det kommer till att ta oss ut från ensamheten och skapa nya relationer är våra rädslor. Rädslan för att dömas av andra. Rädslan för att skämma ut sig eller framstå som ”konstig” eller ”annorlunda”. Rädslan för att bli avvisad och nekad av andra. Det är först när du övervinner dessa rädslor som du kan uppnå en social frihet.

6. Social Kompetens

För vissa av oss kan det vara svårt att skapa nya relationer trots att vi vågar och har modet till det. Det kan vara så att det helt enkelt är svårt att skapa en relation som känns ”äkta” och att få en djupare kontakt än den ytliga som många upplever på t.ex. jobbet. ”Hej, läget?” ”Jo det är bra tack, själv?” ”Det är bra.”

Det kan också vara så att du kan ha svårt för att skapa givande konversationer, att ha något intressant att prata om eller att göra dig själv intressant i andras ögon.

7. Jobb & karriär

Ibland är det helt enkelt så att vårt val av livsstil kommer i vägen för att skapa nya vänskaper och att ha en aktiv och sund social tillvaro utanför jobbet. För vissa av oss är det svårt att hitta en balans, och trots att vi kanske har en partner; pojk- eller flickvän, man eller fru, där hemma, så känner vi en tomhet i avsaknaden utav goda vänner.

Eller så har du fungerande relationer med vänner och kollegor, men så fort du har ledig tid utanför jobbet så kan du känna en avsaknad utav någon mysig person att dela den med.

 

Så hur kan vi då ta oss ur den här “ensamheten” och få en meningsfull social tillvaro?

För några handlar det att ta sig ut ur ensamhet om att skapa mer balans i våra liv och att ägna mer tid åt att vårda nya och givande relationer.

Här är en artikel om hur och var du hittar nya vänner: Hitta Vänner

För andra handlar det om att våga ta klivet ut i sociala omgivningar och träffa nya människor.

Då kan det vara bra att jobba på sitt sociala självförtroende och uppnå en större social frihet.

Är man bara redo att ta tag i sin sociala tillvaro så finns det en hel värld där ute av fantastiska människor.

En av dem kan bli din framtida bästa vän. Eller kanske mer än vänner. Allting ligger i dina händer.

Ska du ta tag i det?

/Social Academy