Självförtroende: Här är 6 kraftfulla vanor som självsäkra personer har.

 

1) Självsäkra personer ser ”misstag” som lärorika erfarenheter

De hänger inte upp sig själv på misslyckanden. Istället ser de varje misstag som en lärorik händelse och tar med sig lärdomen till nästa gång. Vare sig något går ”bra” eller ”dåligt” – allting är i slutändan bara en viss upplevelse.

2) Självsäkra personer frågar om hjälp när de behöver det

Självsäkra personer vet med sig att de inte vet och kan allt här i världen. Tvärtemot är det personer med lågt självförtroende som inte gillar att inse att de inte har kunskap inom ett visst område eller inte vet hur man gör en specifik sak. Självsäkra personer däremot kan snabbt erkänna när de inte vet något – och frågar mer än gärna om hjälp från andra.

3) Självsäkra personer är inte rädda för att ”ha fel”

Självsäkra personer erkänner när har fel, lär sig från situationen och går sedan vidare. Personer med lägre självförtroende vill inte erkänna att de har fel därför att de är rädda för att ses i dåligt ljus; de vill inte ses som ”mindre bra” eller ”mindre smarta” än andra.

Om du vågar stå upp och erkänna när du har fel kommer andra respektera dig ännu mer för att du är ärlig och trygg i dig själv – du har inget behov av att vara ”perfekt” i andras ögon.

4) Självsäkra personer har inget behov av att få all uppmärksamhet

Personer med äkta självförtroende låter inte sitt välbefinnande och sitt liv styras av andra personers åsikter eller godkännande. De behöver alltså inte ha andra människors uppskattande för att må bra. De uppskattar sig själva, de behöver varken skryta eller försöka uppvisa sina prestationer eller framgångar.

Använd därför inte din tid på att försöka klämma in massa onödigt skryt eller att höja upp dig själv. Paradoxen är att de som kräver minst uppmärksamhet och uppskattning är också de som får mest av det.

5) Självsäkra personer vågar ta beräknade risker

Osäkra människor är rädda för att ta risker. De tänker ofta:

  • Vad kommer andra att tänka?
  • Om jag misslyckas, hur ska jag bortförklara mig?
  • Vad kommer andra att tycka om mig om jag misslyckas?

Medans självsäkra personer istället tänker:

  • Vad är det värsta som kan hända?
  • Om jag inte testar, kommer jag att ångra mig sen? (Allra oftast – JA).
  • Även om jag skulle misslyckas så har jag i alla fall försökt. I alla misstag finns det en lärdom att ta med sig.

Självsäkra personer vågar alltså ta risker för att de vet med sig att det berikar deras liv. Att ta chansen ger oftast mycket mer tillbaka än att inte göra någonting alls.

6) Självsäkra personer dömer inte andra

Självsäkra personer väljer själv sin egen livsstil och vad de själva uppskattar i livet. De behöver inte trycka ner andra eller döma andra bara för att de inte lever som de själv gör. De har själva sin preferenser i livet och låter andra ha sina. De har själva formats av sina egna erfarenheter och upplevelser, och vet att andra har formats av deras erfarenheter och upplevelser.

När du dömer någon så definierar det inte andra, utan det definierar dig själv. Osäkra personer dömer andra för att de får dem själva att känna sig bra och som att de ”har rätt”.

Stoppa dig själv nästa gång du fångar dig själv i att döma någon. Gör icke-dömande till en vana.

 

Vill du också förbättra ditt självförtroende? Kolla in Bli Naturligt Självsäker.